top of page

Οι top προορισμοί για το Πάσχα στην Λακωνία

Αν έχετε σκοπό να αποδράσετε από τα αστικά κέντρα τώρα που πλησιάζει το Πάσχα,, σας έχουμε μια λίστα απίθανους προορισμούς στην Λακωνιά που θα σας ταξιδέψουν σε μαγικά τοπία!



Αξίζει να επισκευθείτε την Μονεμβασιά


Μια καστροπολιτεία με τη δική της, μοναδική ατμόσφαιρα, η Μονεμβασιά έλκει ακατάπαυστα επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, για να γνωρίσουν τη διαφορετικότητά της και τα πολλαπλά και ετερόκλητα στοιχεία της σε ένα ρομαντικό σκηνικό.


Στην ανατολική Πελοπόννησο, στο νομό Λακωνίας, περίπου 320 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, μια μικρή ιστορική πόλη με μεσαιωνικό φρούριο που συνδέεται μέσω γέφυρας με τη λακωνική ακτή, μαγεύει τους επισκέπτες της 365 μέρες το χρόνο, με την περίοδο του καλοκαιριού να γεμίζει ζωή και ενέργεια. Ο βράχος στον οποίο βρίσκεται και θυμίζει κάτι από… Γιβραλτάρ, αποκολλήθηκε από τη στεριά το 375 μ.Χ. εξαιτίας ενός δυνατού σεισμού και της έδωσε τη σημερινή, ιδιαίτερη μορφή της.


Γεμάτη πέτρινα σκαλιά, σοκάκια, παραμυθένια σπίτια, καμάρες και εκκλησίες, η Μονεμβασιά ή Μονεμβάσια όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι έχει το ιδιαίτερο ότι τίποτα δεν θα το δείτε δυο φορές, αφού κανένα σοκάκι, καμία καμάρα και καμιά εκκλησία δεν είναι ίδια με την άλλη. Ο λόγος είναι ότι διάφοροι πολιτισμοί (βυζαντινός, οθωμανικός, ενετικός και ελληνικός), έχουν αφήσει τα σημάδια τους σε αυτή μέσα στα χρόνια.




Νεάπολη Λακωνίας


Η Νεάπολη ανείκει στον νομό Λακωνίας, πρώην πρωτεύουσα του δήμου Βοιών λιάζεται στην παραλία στην αγκαλιά του όρμου μεταξύ της Ελαφονήσου και του Καβομαλέα. Είναι η νοτιοανατολικότερη ηπειρωτική πόλη της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.


Το παλιό κομμάτι της πόλης χτίστηκε αμφιθεατρικά σε 2 λόφους, της Αγίας Τριάδος στον οποίο βρίσκεται και η εκκλησία της πόλης και του Βροντά στα ανατολικά. Ο προσανατολισμός της επιτρέπει στα σπίτια να απολαμβάνουν την δροσιά που φέρνει η θάλασσα από τα νότια και να θαυμάζουν την θέα προς τα νησιά της Ελαφονήσου και των Κυθήρων.


Η ιστορία όμως της πόλης ξεκινά από την δεύτερη χιλιετηρίδα προ Χριστού. Στην θέση της σημερινής Νεάπολης βρισκόταν η αρχαία πόλη Βοίες. Η περιοχή των Βατίκων κατοικήθηκε από το μυθικό πρόσωπο του Αινεία, του ιδρυτή της Ρώμης, ο οποίος ίδρυσε στην περιοχή αυτή, την Ήτις και την Αφροδισιάς, που μαζί με τη Σίδη αποτέλεσαν τη «Λακωνική Τρίπολη» των μυκηναϊκών χρόνων. Η Ήτις είναι μία από τις δύο πόλεις που έχτισε ο Αινείας όταν μετά την άλωση της Τροίας, στο ταξίδι του προς την Ιταλία, αναγκάστηκε να καταφύγει στον όρμο των Βοιών. Αναφέρετε ότι βρίσκεται στην περιοχή Παλιόκαστρο. Η Αφροδίσιας κτίστηκε από τον Αινεία ή από αποίκους των Κυθήρων και τοποθετείται στην περιοχή Ψαφάκι, όπου βρέθηκαν τάφοι, κτίσματα και τείχη από πωρόλιθο.

Οι τρεις αυτές πόλεις συνενώθηκαν μεταγενέστερα από τον Βοία, της μυθικής γενιάς των Ηρακλειδών, σε μία πόλη που ονομάστηκε Βοίες. Σύμφωνα με τον μύθο η θεά Άρτεμις έστειλε έναν λαγό να υποδείξει την θέση που ο Βοίας θα έκτιζε την πόλη. Οι Βοίες ήκμασαν μέχρι την ρωμαϊκή εποχή όπου και καταστράφηκε.


Η πρώτη ονομασία της σημερινής πόλης ήταν Πεζούλα, άνηκε στον δήμο Βοιών με έδρα το Λάχι έως το 1840. Τότε και μετά από συνένωση των δήμων Μαλέα και Βοιών αναδείχτηκε πρωτεύουσα ,απέκτησε ξανά την παλιά της ονομασία Βοίες και ρυμοτομικό σχέδιο από Βαυαρό αρχιτέκτονα επί βασιλεία Όθωνα . Παράλληλα η πόλη αναπτύχθηκε, ενσωμάτωσε πληθυσμό από όλα τα χωριά της περιοχής και μετονομάστηκε ξανά σε Νεάπολη.


Η αύρα της Νεάπολης καλεί να την ανακαλύψετε. Να περπατήσετε στα μικρά, μυστικά της σοκάκια αλλά και να θαυμάσετε το εξαιρετικό ρυμοτομικό του 19ου αιώνα. Να θαυμάσετε την αρχιτεκτονική της και το γραφικό της χαρακτήρα του παλιού κομματιού της. Να επισκεφτείτε τον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος που στέκει στο ψηλότερο σημείο του λόφου και να αναπνεύσετε τα χρώματα της από την προβλήτα στο δειλινό. Να γευτείτε το ούζο και το χταπόδι αλλά και διάφορους μεζέδες δίπλα στο κύμα. Να περπατήσετε δίπλα στην θάλασσα αλλά να απολαύσετε και το νερό στα δύο χιλιόμετρα, οργανωμένης και βραβευμένης με γαλάζια σημαία επί σειρά ετών, παραλίας.




Πλύτρα


Η Πλύτρα είναι παραθαλάσσιος αραιοχτισμένος οικισμός πολύ κοντά ( 4 χιλ. ) στα Παπαδιάνικα του Δήμου Μονεμβασίας.


Απέχει από την Αθήνα 290 χιλ. και από την Σπάρτη 73 χιλ.


Έχει περίπου 170 κατοίκους.


Στη Πλύτρα θα βρείτε πεντακάθαρες παραλίες (Παχειά Άμμος, Αρτάνης, Κόκκινες, Αμμούλης) με γαλανά νερά, ιδανικές για κολύμβηση και για ψάρεμα, εκ των οποίων η Παχειά Άμμος λαμβάνει κάθε χρόνο χαρακτηρισμό “ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ’’ .


Έχει το κεντρικό λιμάνι που εκτός από τα σκάφη και τις ψαρόβαρκες των κατοίκων μπορεί να φιλοξενεί και σκάφη αναψυχής.


Κάθε καλοκαίρι, διοργανώνονται από φορείς (Πολιτιστικός & Αθλ. Σύλ. Παπαδιανίκων-Πλύτρας "Η Αρχαία Κυπαρισσία") και τον δήμο Μονεμβάσιας διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες από γνωστά ονόματα και τοπικά συγκροτήματα, καθώς και εκθέσεις ζωγραφικής, parties στην παραλία, κτλ.


Η Πλύτρα διαθέτει παιδική χαρά, χώρο πάρκιγκ για τροχόσπιτα, καφετερίες και εστιατόρια – ουζερί.


Μπορείτε, να κάνετε πεζοπορία, περιπάτους, ποδηλασία (εδώ εδρεύει και η Δανειστική Λέσχη Φίλων Ποδηλάτου "Ποδηλατοπαρέα"), τζόκιγκ, ορειβασία, αγροτουρισμό, ιστιοπλοϊα, ψάρεμα.


Στη παραλία Αρτάνης βρίσκεται το πρώτο σπίτι (ερειπωμένο και μισογκρεμισμένο) που κτίστηκε στην Πλύτρα, από την οικογένεια Βενετσανάκη, πολύ πριν το 1870, κάτι που επιβεβαιώνει άλλωστε και η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός, ότι η προφορική παράδοση θέλει να έχει φιλοξενηθεί εκεί ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, καθώς στενή φιλία συνέδεε τις δύο οικογένειες.


Απέναντι από την Πλύτρα και πριν από το ακρωτήριο Ξυλί βρίσκετα ο οικισμός Καραβοστάσι με τα ξεχωριστά παραδοσιακά πέτρινα οικήματα. Στον όρμο Ξυλί βυθίστηκε (27 Απριλίου 1941) τορπιλάκατος απο γερμανικά αεροπλάνα κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και βρίσκεται σε βάθος 9 έως 12μ. (video)


Στην Πλύτρα όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας οι κλιματολογικές συνθήκες είναι από τις πιο καλές που επικρατούν στον Ελλαδικό χώρο.






Όμορφη πολιτεία με νησιώτικο χρώμα, το Γύθειο, έδρα του ομώνυμου δήμου, απλώνεται αμφιθεατρικά κατά μήκος της παραλιακής ζώνης με τα μεζεδοπωλεία, τα εστιατόρια, τα καφέ μπαρ και τα ξενοδοχεία. Τα επιβλητικά διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά κτίρια, που μαρτυρούν την αίγλη του παρελθόντος, τα παραδοσιακά σπίτια, οι γραφικές σκάλες και οι ωραίες εκκλησίες, το λιμάνι με την πολυσύχναστη μαρμάρινη προκυμαία, τα καΐκια και τις ψαρόβαρκες συνθέτουν ένα ξεχωριστό οικιστικό σύνολο.


Το αρχαίο Γύθειο υπήρξε ναύσταθμος των Σπαρτιατών, γνώρισε δε περίοδο ακμής κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, όταν ανήκε στο Κοινόν των Ελευθερολακώνων και αποτέλεσε το κυριότερο εξαγωγικό κέντρο της Λακωνίας. Από τα τέλη του 18ου αι. το Γύθειο, που επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Μαραθονήσι, εξελίχθηκε σε πολιτικό κέντρο της Μάνης, ενώ κατά τη διάρκεια της Επανάστασης υπήρξε ορμητήριο του ελληνικού στόλου.


Στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αι. το Γύθειο γνώρισε οικονομική και πολιτιστική άνθηση. Το λιμάνι του Γυθείου, όπου συχνά ελλιμενίζονται κρουαζιερόπλοια, συνδέεται με τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και τον Κίσσαμο Χανίων. Το Γύθειο έχει 4.489 κατοίκους. Aπέχει 42,5 χλμ NΑ από τη Σπάρτη.




141 Προβολές1 Σχόλιο

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page