top of page

Μυστικά για τέλεια καλοψημένο ψωμί στο σπίτι



Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από τη μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού στο σπίτι! Ειδικά όταν πρόκειται για το δικό μας ψωμί που το έχουμε ψήσει στο σπιτικό μας φούρνο.


Αν σκέφτεσε πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να πετύχεις το δικό σου ψωμί, τότε σου έχω τη λύση με απλές και εύχριστες συμβουλές για τέλειο ψήσιμο ψωμιού.


1. Πρώτη μας επιλογή είναι το αλεύρι που θα ζυμώσουμε όπως αλεύρι από σκληρό σιτάρι είναι ένα από τα καλύτερα.


2. Αν επιλέξουμε ξερή μαγιά ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης της και να είναι καλά σφραγισμένο το φακελάκι.


3. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μαγιά, την ενεργοποιούμε με χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι, φτιάχνοντας το λεγόμενο προζύμι. Αν δεν φουσκώσει το πετάμε και φτιάχνουμε καινούριο, σημαίνει ότι ήταν χαλασμένη.


4. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και όχι καυτό. (δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30-35οC) αλλιώς θα καεί η μαγιά.



5. Λίγη ζάχαρη, ή οτιδήποτε γλυκό βοηθά τη μαγιά να ενεργοποιηθεί και να γίνει πιο γρήγορα το προζύμι.


6. Αντίθετα, το αλάτι μπορεί να καταστρέψει το προζύμι γι’ αυτό το ανακατεύουμε στο υπόλοιπο αλεύρι και ποτέ με τη μαγιά.


7. Είναι σημαντικό μετά το πρώτο ανακάτεμα των υλικών στο μπολ ή στο μίξερ να μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και να τη ζυμώσουμε τουλάχιστον για 10 λεπτά, διπλώνοντας, πιέζοντας και τραβώντας την μέχρι να γίνει ελαστική. Όσο περισσότερο τη ζυμώσουμε τόσο πιο γρήγορα θα ωριμάσει. Τσεκάρουμε κόβοντας ένα κομμάτι ζύμης. Όταν το τραβάμε πρέπει να ανοίγει κι όχι να κόβεται απότομα.


8. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη μέσα σε λαδωμένο μπολ (ανεβαίνει πιο εύκολα) σε ζεστό σημείο του σπιτιού χωρίς ρεύματα και της δίνουμε τον χρόνο που χρειάζεται να ωριμάσει και να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης σωστά, ώστε να γίνει ελαστική. Γι’ αυτό, χρειάζεται υπομονή και μόνο υπομονή. Ο εκτιμώμενος χρόνος είναι 1 έως 2 ώρες, ανάλογα τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.


9. Τσεκάρουμε αν είναι έτοιμη η ζύμη πιέζοντας σε ένα σημείο με το δάχτυλο ώστε να κάνει βαθούλωμα. Αν επανέλθει η ζύμη γρήγορα θέλει κι άλλο χρόνο. Αν μείνει το βαθούλωμα, τότε είναι έτοιμη για πλάσιμο.



10. Για να τσεκάρουμε πως φούσκωσε σωστά η πλασμένη ζύμη, πιέζουμε τα καρβέλια ή τις φρατζόλες λίγο από το πλάι με το δάχτυλο. Αν μείνει το βαθούλωμα είναι έτοιμα για ψήσιμο. Αλλιώς τους δίνουμε λίγο ακόμη χρόνο.


11. Το χάραγμα την τελευταία στιγμή στην επιφάνειά του ψωμιού βοηθά να φουσκώσει πιο σωστά κατά το ψήσιμο.


12. Το ψέκασμα με νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος βοηθά την κόρα του ψωμιού να γίνει τραγανή.


13. Για να σιγουρευτούμε πως είναι σωστά ψημένο το ψωμί, μετά τον αναγραφόμενο χρόνο ψησίματος, χτυπάμε τη βάση του ψωμιού. Αν ο ήχος ακούγεται κούφιος είναι έτοιμο. Αν ακούγεται βαρύς χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο.


14.Αφήνουμε το ψημένο ψωμί να σταθεί σε σχάρα ή σε πανί για 15′ μετά το ψήσιμο, για να στεγνώσει σωστά το εσωτερικό του.

1 comentário


nantianikolaou1988
06 de mar. de 2020

Θα δοκιμάσω τις συμβουλές σας! Εμένα γιατι παντα το ψωμι δεν μου φουσκωνει πολυ;

Curtir

Subscribe Form

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020 by Dessert Talking. Proudly created with Wix.com

bottom of page