top of page

Διατροφή και ισχυρό ανοσοποιητικό. Τι πρέπει να ξέρεις

Με την έναρξη των χαμηλών θερμοκρασιών ή της άνοιξης, αμέσως περιτριγυριζόμαστε από συναχωμένες μυτούλες, φτερνίσματα, βήχα και πονεμένους λαιμούς.



Φροντίστε να τρέφεστε σωστά.

Οι έρευνες δείχνουν ότι άτομα που υποσιτίζονται (<1200kcal / ημέρα) είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες από ότι άτομα με επαρκή πρόσληψη θερμίδων.


Προσθέστε αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας:

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο.


Προσλαμβάνεται αμιγώς ως βιταμίνη Α από τρόφιμα ζωικής προέλευσης αλλά και ως προβιταμίνη Α (β-καροτένιο ή άλλα καροτενοειδή) από φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.


Η βιταμίνη Α εκφράζεται σε ισοδύναμα ρετινόλης (RΕ):


1 ισοδύναμο ρετινόλης (RE) αντιστοιχεί σε 1μg ρετινόλης ή 6μg β-καροτένιου ή 12μg άλλων καροτενοειδών


Η βιταμίνη Α παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διατήρηση υγιούς όρασης αλλά και στην ανάπτυξη-ακεραιότητα των κυττάρων στους διάφορους ιστούς του σώματος.



Πηγές

Σημαντικές πηγές βιταμίνης Α είναι το συκώτι, το μουρουνέλαιο, ο κρόκος του αυγού, το βούτυρο, η εμπλουτισμένη μαργαρίνη, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.


Σημαντικές πηγές β-καροτένιου είναι φρούτα και λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, η κολοκύθα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η γλυκιά κόκκινη πιπεριά, το μάνγκο και το πεπόνι.




Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι μία από τις δημοφιλέστερες βιταμίνες μιας και εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, με κυρίαρχες τις ακόλουθες:


Αντιοξειδωτική δράση: η βιταμίνη C εξουδετερώνει αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι καταστροφικά, υψηλής δραστικότητας μόρια που πιστεύεται ότι αποτελούν τη βάση πολλών σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.

Αντιγηραντική δράση: η βιταμίνη C καταπολεμά και τη γήρανση, μιας και ευθύνεται για τη σύνθεση του κολλαγόνου και της ελαστίνης της επιδερμίδας, καθώς επίσης η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της προστατεύει την επιδερμίδα από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Έτσι, η βιταμίνη C λειαίνει τις ρυτίδες, ενισχύοντας την ελαστικότητα και χαρίζοντας φροντίδα και λάμψη στην επιδερμίδα.

Ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού: Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείροντας τα αντισώματα και ενισχύοντας τα φαγοκύτταρα (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος). Παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των μολύνσεων, στην προστασία ενάντια στους παθογόνους οργανισμούς και τέλος καταστρέφει βακτήρια και ξένους εισβολείς στον οργανισμό. Έχει ακόμη διαπιστωθεί ότι σε υψηλές ποσότητες η βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή ιντερφερόνης και με τον τρόπο αυτό ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού κατά των ιών. Θεωρείται επίσης ότι μειώνει την παραγωγή ισταμίνης, συμβάλλοντας έτσι στην επούλωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας.


Βιταμίνη Ε

Και η βιταμίνη Ε ανήκει στο φάσμα των αντιοξειδωτικών βιταμινών. Τη συναντούμε κυρίως σε φυτικά έλαια (όπως ελαιόλαδο), σε ελιές, αβοκάντο, αμύγδαλα και φουντούκια.


Ψευδάργυρος

Επιδρά ποικιλοτρόπως στο ανοσοποιητικό κυρίως μέσω της παραγωγής Τ-λεμφοκυττάρων. Βρίσκεται σε στρείδια, κόκκινο κρέας, κάποια θαλασσινά (κάβουρας, αστακός) και δημητριακά ολικής άλεσης. Ο ψευδάργυρος από ζωικές πηγές είναι καλύτερα απορροφήσιμος από τον οργανισμό, για αυτό συστήνεται προσοχή για ελλείψεις στους χορτοφάγους.


Σελήνιο

Σχηματίζει τις σεληνοπρωτεΐνες που δίνουν στον οργανισμό σημαντικές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Βρίσκεται στο έδαφος και από εκεί περνάει στα φυτά και έπειτα στα ζώα, για αυτό η περιεκτικότητα των τροφίμων σε σελήνιο είναι συναρτήσει της αφθονίας του εδάφους στο στοιχείο αυτό. Καλές πηγές θεωρούνται τα: φιστίκια, καρύδια (κυρίως καρύδια Βραζιλίας), συκώτι, κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, ψάρια (τόνος)


Μειώστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.

Μειώστε δηλαδή τα ζωικά λίπη και τα πλήρη γαλακτοκομικά και αυξήστε την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Έρευνες υποδεικνύουν ότι πλούσιες σε λίπη (κυρίως κορεσμένα) δίαιτες ενδέχεται να καταστέλλουν το ανοσοποιητικό. Τα ωμέγα-3 τα βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, τόνος, σαρδέλες και στα ιχθυέλαια ενώ καλή πηγή είναι και τα καρύδια.


Βάλτε τα προβιοτικά στη ζωή σας.

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί με θετική επίδραση στον οργανισμό. Εκτός από την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού, έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλουν στην αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης και της αντίστασης του οργανισμού μας στις επιθέσεις των παθογόνων μικροβίων. Τα βρίσκουμε σε γαλακτοκομικά σκευάσματα όπως το γιαούρτι και το κεφίρ.


Καταναλώστε περισσότερο σκόρδο και κρεμμύδι.

Οι αντιικές ιδιότητες του σκόρδου είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Η αλλισίνη, είναι η ουσία που το καθιστά τόσο ισχυρό όπλο έναντι των ιών αλλά και η υπαίτια της δυσάρεστης οσμής του. Το κρεμμύδι έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την αντιμικροβιακή του δράση με μελέτες να επιβεβαιώνουν ότι η κερκετίνη του αποδίδει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες.



Comentários


Subscribe Form

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020 by Dessert Talking. Proudly created with Wix.com

bottom of page