top of page

Ψωμί ολικής άλεσης vegan



Αυτή η βασική συνταγή για ψωμί σίτου έχει μια λαμπρή τεχνική που σας επιτρέπει να πάρετε δύο υπέροχα και νόστιμα ψωμιά στο τραπέζι σε λίγο πάνω από μία ώρα… αρχίστε να τελειώνετε! Με μόνο 6 συστατικά δεν υπάρχει δικαιολογία να μην φτιάξετε αυτό το γρήγορο, θρεπτικό, σπιτικό ψωμί ολικής αλέσεως.


ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

4 φλιτζάνια (482 γρ) αλεύρι για όλες τις χρήσες


2 φλιτζάνια (255 γρ) αλεύρι ολικής αλέσεως


2 κουταλιές της σούπας (24 g) στιγμιαία ή ενεργή ξηρή μαγιά


2 κουταλιές της σούπας (25 g) ζάχαρη


1 κουταλιά της σούπας (18g) αλάτι kosher (εάν χρησιμοποιείτε επιτραπέζιο αλάτι, μειώστε σε 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού (9g)


2 φλιτζάνια (480 ml) πολύ ζεστό νερό


1/4 φλιτζάνι (60 ml) ελαιόλαδο


ΟΔΗΓΙΕΣ


Ανακατέψτε τα αλεύρια, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το νερό και το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο μπολ ανάμιξης με ένα κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη και στη συνέχεια ζυμώστε μέχρι να μαλακώσει η ζύμη και να γίνει λεία, περίπου 4 λεπτά με το χέρι ή το μηχάνημα.


Σχηματίστε μια ομαλή μπάλα ζύμης. Επιστρέψτε τη ζύμη στο μπολ, καλύψτε με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε την να ανέβει σε ένα ζεστό μέρος για 15-25 λεπτά.


Χωρίστε τη ζύμη στη μέση και διαμορφώστε σε δύο σφιχτές μπάλες ζύμης ή σε καρβέλι. Μπορείτε να τοποθετήσετε τα καρβέλια απευθείας σε ένα φύλλο ψησίματος ή σε ταψί τυπικού μεγέθους.


Πιέστε ελαφρά προς τα κάτω για να τα ισιώσετε και μετά σκουπίστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλεύρι πάνω σε κάθε καρβέλι, τρίβοντας με τα χέρια σας για να διανείμετε το αλεύρι. Κόψτε τις κορυφές των φραντζολών τρεις φορές.


Τοποθετήστε τα ψωμιά στη μεσαία σχάρα ενός κρύου φούρνου με ένα τηγάνι ζεστού νερού βρύσης στο ράφι κάτω από αυτό. Κλείστε το φούρνο, ρυθμίστε τη φωτιά στους 180 βαθμούς και ρυθμίστε το χρονόμετρο για 40 λεπτά. Είναι απαραίτητο να το ξεκινήσετε σε κρύο φούρνο!


Μετά από 40 λεπτά, αφαιρέστε το ψωμί από το φούρνο και μεταφέρετε το φύλλο ψησίματος σε μια βάση ψύξης. Ψύξτε εντελώς το ψωμί πριν αφαιρέσετε από το τηγάνι και τεμαχίστε.

43 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page